skaldjur

 

Utöver ostron erbjuder vi en mängd andra skaldjur, såsom snäckor av olika slag, räkor, blåmusslor, pilgrimsmusslor.
Vi har också levande M . S . C blåhummer i bassäng.

” Medelhavsmussla ”

    Mytilus galloprovincialisen

”La moule d’espagne ” brukas kalla den i frankrike, den är så kopplade till paella.En stor blå mussla som odlas i Medelhavet (i synnerhet i Étang de Thau). Obs ! Otvättad.

Förpackning   Träkagge 3 – 6kg
Ursprung   Medelhavet – Franska kusten
Säsong   Året om
Fångst   Odlade

Beställningsvara

Kategorier: ,

Blåmusslor – Bouchots

Blåmusslor ”Buchots” (Mytilus edulis). En liten mussla med vacker orange färg och mycket fin och koncentrerad smak som odlad på rep fästade i pålar i områden med stor tidvattenskillnad. Äts från juli till december (vintertid tömmer de sig och svälter). Vi samarbetar med familjen Lapie i bukten vid Granville, kända för sin yrkesskicklighet.

Levande, färdiga att koka (PAC) eller normala (bara sköljda)

Förpackning: Påsar av 5 kg och 10 kg
Ursprung: Granvillebukten (Normandie)
Säsong: Juni till december

Helst på fast beställning (dvs flera veckor i sträck).

Kategorier: ,

Havsmandel

Havsmandel (Glycymeris glycymeris). Ett skaldjur (tvåskaligt) som är mindre känt och mindre efterfrågat men till ett mycket överkomligt pris. Havsmandel kallas i Frankrike ibland för ”fattigmansostron”. Den har en kraftig jordsmak och gummiartad konsistens, men man finner ofta gratinerad havsmandel på menyn på restaurangerna längs kusten, och det är riktigt gott.

Levande

Förpackning: Träkagge 3kg
Storlek: En enda
Ursprung: Normandie
Säsong: Året om

På beställning

Kategorier: ,

Hjärtmussla

Hjärtmusslan (Cerastoderma edule) är en liten mollusk som lever i vikar med sandig botten. Man måste skölja skalet för att avlägsna sanden. Vi levererar dem färdigsköljda. Ett utmärkt skaldjur som är alltför sällsynt på de svenska faten. Passar mycket bra att tillaga à la marinière.

Levande

Förpackning: 3kg
Ursprung: Normandie
Säsong: Året om (med förbehåll)

Vildfångade eller odlade

På beställning

Kategorier: ,

Strandsnäcka

Strandsnäckan (Littorinea littorea) är ett ofrånkomligt inslag på skaldjursplatån och ett av våra vanligaste skaldjur. Kräver tålamod och en liten nål.

Levande eller kokta

Förpackning: 3kg
Storlek: Stora eller mycket stora
Ursprung: Normandie – Nordostatlanten
Säsong: Året om
Fångst: Båt

Vildfångade

På beställning

Kategorier: ,

Vongolemussla

Vongolemusslan (Ruditapes decussatus) har fått kändisstatus genom italienska rätter och är ett ytterst raffinerat skaldjur. Den fångas till fots i Normandie av yrkesfiskare utrustade med treudd. Denna mussla är förstklassig med ett mycket fint kött.

Levande

Förpackning: Träkagge 3kg
Storlek: Medel eller stor
Ursprung: Normandie
Säsong: Året om beroende på tillgång
Fångst: Till fots

På beställning

Kategorier: ,

Pilgrimsmussla

Pilgrimsmusslan (Pecten maximus) är en tvåskalig blötdjur som är välkänt för sina fina kvaliteter på fatet. Ett ömtåligt skaldjur som måste putsas rent direkt vid ankomst till köket. Blir för varje år som går något mer av en lyxartikel. Finns vita och röda (med romsäck).

Förpackning: Levande i förpackningar om 6kg eller 12kg
Storlek:
– Medelstora (7/8 stycken per kilo)
– Stora (4 st per kilo)
– Även utan skal, 3kg
Ursprung: Normandie – Nordostatlanten
Säsong: Oktober till maj (reglerad fångst)
Fångst: Båt

Vildfångade

På beställning

Kategorier: ,

Hästräka ( grå räka)

crangon crangon

Förpackning   1 – 2 kg ( obs : kokta)
Storlek   Medel eller stor
Ursprung   Norra Atlanten
Säsong   Året om beroende på tillgång
Fångst   trålning

Beställningsvara

Kategorier: ,

” Imperial räkor ”

penaeus japonicus

Färska räka odlade i charentes i förädling bassäng använt också för ostron. hel naturlig process av uppfödding. Säsongsvara

Förpackning   1 – 2 kg
Storlek   20/30 – 40/50
Ursprung   Charentes
Säsong   Juli till Oktober ( med reserv)
Fångst   Odlade

Beställningsvara (+1 vardag)

Kategorier: ,

Valthornssnäcka

Valthornssnäckan (Buccinum datum) är en havssnigel som lever på sandbottnar. Snäckan ansågs länge bara duga som agn eller som grismat men har idag i kokt skick blivit ett oundgängligt inslag på skaldjursplatån. Ackompanjeras i allmänhet av majonnäs till apéritifen eller som tillskott till andra rätter. Främsta fiskehamnen för valthornssnäckor i Frankrike är Granville. Går att beställa levande, men då på beställarens egen risk.

Kokt

Förpackning: Plasttråg förpackade i skyddad atmosfär – 3kg
Storlek: Blandade storlekar
Ursprung: Normandie – Nordostatlanten
Säsong: Året om
Fångst: Båt

Vildfångade

På beställning

Kategorier: ,

Havsöron.

haliotis

Levande Havsöron sk Abalone på engelska, vi samarbetar med endast odlare i europa.Ett förstklassigt blötdjur. 3 år vuxna .

Förpackning   3kg
Storlek 30 – 50 per kg
Ursprung   Bretagne
Säsong  Året om
Fångst   odlade
förbeställning (+1) – bara inför helgen

 

 

Kategorier: ,